Home Projecten STADGENOOT - STEK OOST

STADGENOOT - STEK OOST

Stek Oost is een vrijwel circulaire, maar vooral veilige en prettige thuisbasis waar jongeren en statushouders met elkaar kunnen bouwen aan een nieuwe toekomst. Met deze doelstelling bouwden woningcorporatie Stadgenoot en NEZZT (het woonlabel van De Meeuw) aan dit project. Het gebouw is gerealiseerd op een voormalig trainingsveld van voetbalvereniging Zeeburgia in het Amsterdamse Watergraafsmeer. Stek Oost is een uniek project waarin duurzaamheid en circulariteit centraal staan. In de eerste plaats omdat het gebouw bestaat uit studio’s die eerder deel uitmaakten van ‘De Orangerie’, een gebouw uit Eindhoven, dat in 2006 oorspronkelijk werd gerealiseerd als zorginstelling.

Kenmerken

Opdrachtgever:
Stadgenoot
Project:
Sociale huurwoningen
Soort bouw:
Tijdelijk
Bouwjaar:
2018

Delen

Circulair

Nadat De Orangerie de afgelopen jaren dienst deed als asielzoekerscentrum, is het gebouw begin dit jaar volledig gedemonteerd met als doel om zoveel mogelijk onderdelen opnieuw te gebruiken. 250 studio’s werden gereinigd, opgeknapt, voorzien van een nieuwe badkamer en keuken om opnieuw te worden ingezet in Stek Oost. Ook de vloeren, buitenpanelen en daken van De Orangerie zijn in Stek Oost verwerkt. En zelfs de plafondpanelen van De Orangerie zijn teruggegaan naar de leverancier.

Duurzaamheid

De duurzaamheid van het gebouw komt tevens tot uiting in de all-electric energievoorziening. Bas de Haan, directeur NEZZT: “In dit project kunnen wij onze ambitie om 100% circulair te bouwen, vrijwel helemaal realiseren en dat geeft een enorme kick. Met dit project laten we, samen met Stadgenoot zien dat circulair en duurzaam bouwen écht realistisch is en bovendien kan worden gerealiseerd in het zeer korte tijdsbestek van enkele maanden".

Bouwen aan een gemeenschap

Naast circulariteit en duurzaamheid wordt flink geïnvesteerd in de ontwikkeling van een ‘community’, ofwel, gemeenschap binnen Stek Oost. Dat gebeurt enerzijds via de aanwezigheid van gemeenschappelijke ruimtes als een huiskamer studieruimte, binnentuin en plein. derzijds committeert elke bewoner zich om zich 1 uur per week in te zetten voor de gemeenschap. De bewoners worden hierbij begeleid door ‘gangmakers’ die afkomstig zijn van de Academie voor de Stad, een organisatie die als doelstelling heeft om studenten actief te laten bijdragen aan de ontwikkeling van de stad Amsterdam.